Proč netloustnout?
Informace v oblasti pozitivního ovlivňování zdraví, resp. prevence vzniku závažných onemocnění, jsou v dnešní době nejednotné a mnohdy velmi matoucí. Jen přečtete jeden článek o tom, jak je nezdravé mít nadváhu, již je zde jiný, stejně autoritativně presentovaný, že nadměrné zásoby tuku zase až tak moc naše zdraví neohrožují nebo že mu dokonce prospávají. Články odráží vlivy jednotlivých zájmových skupin současného světa. K těm patří například farmaceutický průmysl, obchodníci s hovězím resp. vepřovým masem, mlékárenský průmysl, výrobci doplňků výživy, výrobci slazených nápojů a další. Ti všichni chtějí, abychom nakupovali právě jejich produkty a výrobky. Proti těmto finančním gigantům má minimální šanci se prosadit malá skupinka nezávislých, obvykle nepříliš dobře placených vědců a výzkumníků. Jen málokdo z nás pravidelně listuje v anglicky psaných vědeckých publikacích. Zato každý den každý z nás najde svoji poštovní schránku napěchovanou reklamami na tučné maso, nápoje typu Cola a nové typy televizorů.
A tak značná část populace sedí až příliš často před televizní obrazovkou, konzumuje nadměrné množství potravy a nalévá se slazenými nápoji. Výsledkem této nešťastné kombinace vlivů je pozitivní energetická bilance a z ní pramenící nadváha a obezita. Jak by řekli naši předci “vypadáme dobře”. Jsme růžoví a buclatí. Dříve rodiče varovali svoje ratolesti slovy “pořádně jez ať nedostaneš souchotiny”. Jsem si jist tím, že podobnou větu dnešní děti nikdy neslyšely. Spíše se nevyhnou opatrným narážkám na jejich pozvolna se zvyšující hmotnost. Souchotiny, neboli tuberkulosa, představovaly pro dítě smrtelné nebezpečí. Dnes se ukazují být smrtelným nebezpečím kila tuku uložená v lidském těle. Pro děti i pro dospělé. Zvyšují výrazně riziko vzniku nádorových onemocnění.
Podle materiálů významné organizace “American Cancer Society”, zabývající se bojem s rakovinou, se obezita dostává na první místo jako příčina vzniku rakoviny a střídá na tomto postu dlouhá desetiletí pevně vládnoucí kouření. Navíc pravděpodobnost onemocnění rakovinou tlustého střeva, ledvin, slinivky břišní, endometria a prsu nemilosrdně narůstá s každým dalším kilogramem zvýšené hmotnosti. Tvrdí to Dr. Walter C. Willett, Ph.D., z “Harvard School of Public Health”. Tyto údaje si “nevycucal z prstu”. Představují výsledek meta-analýzy více jak sedmi tisíc výsledků publikovaných vědeckých výzkumů (v peer-reviewed časopisech). Výsledky této meta-analýzy dále posuzoval panel 21 odborníků, jmenovaný organizacemi “American Institute for Cancer Research” a “World Cancer Research Fund International”. Jde tedy o výsledky, které by nás měly vést k zamyšlení.
Počet kuřáků v posledních desetiletích soustavně klesá a tím se snižuje i výskyt onemocnění, které způsobuje vdechování tabákového kouře. Počet osob, trpících nadváhou a obezitou se ve stejném období bouřlivě zvyšoval. Stejně bouřlivě narůstá i počet chronických neinfekčních onemocnění, navozených nadměrným nakupením tukové tkáně. Podle nejnovějších zjištění dnes spadá do kategorie “s nadváhou” a “obézní” dvě třetiny obyvatel průmyslově rozvinutých zemí. Dr. Willett vyzývá lékaře, aby své pacienty informovali o rizicích, spojených s nadměrnou hmotností, a varovali je před zvyšujícím se objemem pasu. Kritizuje lékaře, že o nutnosti zhubnout začnou s pacientem hovořit až když je jeho hmotnost 15 a více kilogramů nad optimem.
Již dlouhá desetiletí se hovoří o tom, že konzumujeme příliš masa. Dnes se za bezpečnou považuje konzumace 0,3 kg “červeného” masa za týden. Každých 50 gramů masa za týden navíc zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 15%. Odborníci se neshodli na bezpečné spotřebě průmyslově zpracovaných druhů masa. Shodli se však na tom, že konzumace každých 50 gramů salámů a dalších masných výrobků za týden zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o 21%.
Ve vědeckém světě je nesnadné najít shodu. Vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet seniorů, kteří jsou více ohroženi nádorovými chorobami, se však vědci nakonec dohodli na následujících doporučeních prevence vzniku rakoviny:
- Zůstaňte štíhlí - udržujte svoji hmotnost v doporučeném rozpětí. Pokud se budeme řídit normami BMI, pak se máme celý život udržovat někde mezi 21-23 kg/m2. S věkem nemá docházet k žádnému nárůstu hmotnosti.
- Buďte fyzicky aktivní - pohybovat se musíme každý den. Paroxysmální (nárazová) aktivita vede spíše k přetěžování a poškozování svalů, kloubů a kostí. Je nutné celý život udržovat vysokou úroveň tolerančního limitu jak hybného systému, tak i pohyb zajišťujících orgánových systémů. Nejlepší formou udržování optimální úrovně tolerančního limitu je cvičení ve fitcentru, umožňující úpravu velikosti zátěže podle okamžitých možností cvičících. Abychom mohli být fyzicky aktivní, musíme omezit čas, věnovaný pasivnímu trávení volného času, jako jsou sledování televize, návštěva kin, divadel, sportovních utkání.
- Omezte konzumaci energeticky hutných potravin - oproti minulým generacím máme nepřetržitý přístup ke stravě. Navíc je strava průmyslově zpracovávaná, ubylo v ní minerálů a vitaminů a zvýšil se podíl tuků, soli a cukru. Přijímáme nadbytek kalorií, trpíme ale podvýživou, protože strava nedodává biologicky nezbytné složky.
- Jezte hlavně potraviny rostlinného původu - je pohodlnější a obvykle i chutnější dát si někde hot-dog nebo jiný typ stravy, označované ve světě termínem “fast-food”. Tím ale dostáváme do těla nadměrné množství tuku, soli a cukrů. Je obecně známo, že máme denně konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Jen se tím většina z nás neřídí. Možná i proto, že v posledních letech ovoce a zelenina značně podražila. Šetříme obvykle na nesprávném místě.
- Omezte spotřebu alkoholu - v posledních letech se objevilo mnoho článků o tom, že mírná konzumace alkoholických nápojů snižuje riziko vzniku infarktu. Totéž ale neplatí o nádorových ochořeních. Zde platí, že ideální je nulová spotřeba alkoholu.
- Omezte spotřebu soli, nekonzumujte plesnivé obiloviny a luštěniny - opět obecně známé doporučení, které většina z nás chronicky nedodržuje. Nesmíme se pak divit, že jedna čtvrtina obyvatel České republiky trpí vysokým tlakem. Konzumace plesnivých obilovin a luštěnin zvyšuje riziko vzniku rakoviny trávícího systému.
- Snažte se dodat tělu potřebné živiny zdravou stravou - mnoho lidí dnes jí většinu roku nezdravě, své svědomí utěšují spotřebou vitaminových přípravků a dalších doplňků výživy. Výzkumy prokazují, že umělé přípravky nechrání před nádorovými chorobami.
- Matky mají kojit své děti - mateřské mléko obsahuje podstatně více pro dítě potřebných látek, než je jich matka schopna dodat umělou výživou. Kojené děti jsou odolnější nejen proti dětským onemocněním, ale i proti chronickým neinfekčním chorobám v dospělosti.
- Lidé vyléčení z rakoviny mají dodržovat doporučení platná pro prevenci vzniku rakoviny - během léčby obvykle dochází u nemocných k výraznějšímu poklesu množství aktivní tělesné hmoty, snižuje se i úroveň zdatnosti a výkonnosti. Cvičení během léčby i po jejím ukončení vede ke zvýšení množství svalů, zlepšení kompozice těla, nárůstu úrovně zdatnosti a snižuje se pocit únavy po standardní zátěži. Navíc velmi pozitivně ovlivňuje psychiku. Zdravá strava tento trend posiluje a celkem se tak snižuje pravděpodobnost recidivy onemocnění.
Nedávno jsem stáhl z webu materiál z konference EU v Istambulu. Je v něm popsáno, jaké kroky podnikají jednotlivé evropské země v oblasti prevence obezity. Česká republika vytvořila oddělení při Ministerstvu zdravotnictví, různé komise se předhání kolik sepíší materiálů. Já jako občan ale nevidím žádné změny. Jen se mi zdá, že pár Pražáků má teplé flíčky a hrabou slušné peníze. Obézních u nás přibývá. Proto přibývá i nádorových onemocnění. Domnívám se, že nápravu současného neradostného stavu nenavodí žádný úřední zásah. Každý se musí rozhodnout sám. Vědci jasně prokázali, že nadváha a obezita zvyšují riziko vzniku rakoviny. Proto by se měl každý soudný člověk snažit o dosažení a dlouhodobé udržení optimální hmotnosti.
Obezita podle názoru vědců zvyšuje riziko vzniku některých forem nádorových nemocí. Neznamená to, že každý tlustý člověk onemocní nebo že štíhlý člověk je proti těmto nemocem automaticky imunní. Je to stejné jako s kouřením. Rakovinou plic může onemocnět i jedinec, který nevykouřil v životě jedinou cigaretu, naopak chronického kuřáka nemusí automaticky postihnout. Jenže s délkou kouření a množstvím vykouřených cigaret za den se riziko onemocnění výrazně zvyšuje. Totéž platí o obezitě. Obézní mají v porovnání s lidmi štíhlými a svalově rozvinutými podstatně vyšší riziko vzniku diabetu, nemocí srdce i rakoviny. Je v jejich bytostném zájmu svoji hmotnost optimalizovat.
Proti obezitě neexistuje lék. V boji s ní nepomohou žádné prášky, injekce, lázeňské pobyty ani operace. Obezita je výsledkem pozitivní energetické bilance. Přijímáme více energie než jí vydáváme. Odhaduji, že v dnešní době musí 99% obézních podstatně zvýšit výdej energie. Vinou změn výroby z našeho života zmizely činnosti, zatěžující naše svaly v horní části spektra intenzity. To vede k ubývání svalů. Ztráta svalů se projeví poklesem hodnoty bazálního metabolismu. Proto je nejúčinnější zbraní v boji s obezitou posilování. Cvičení ve fitcentrech na přístrojích s měnitelnou velikostí zátěže.
Šetříme na nesprávném místě. Kupujeme například málo ovoce a zeleniny. Raději koupíme levné slazené nápoje a jiné sladkosti. Na nesprávném místě šetříme i v oblasti výdeje energie. Cena za radu od osobního trenéra a za permanentku do fitcentra se nám zdá vysoká. Raději se jdeme projít. Jenže tento typ zátěže nezastavuje ani nezpomaluje ztráty svalové tkáně. Ztráta svalů vede zákonitě k poklesu výdeje energie a tím k obezitě. Obezita může být vstupní branou k některé z nádorových nemocí.
V těchto dnech vydaly společně dvě významné organizace “World Cancer Research Fund” a “American Institute for Cancer Research” rozsáhlou publikaci “Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective”. Práce ve formátu pdf má 537 stran. Shrnuje výsledky tisíců výzkumů a desítek meta-analýz. Jednoznačně z ní vyplývá, že obezita se dostává na první místo jako příčina vzniku a rozvoje nádorových onemocnění. Každý soudný člověk by měl tyto závěry brát vážně a upravit svůj život tak, aby riziko vzniku těchto nemocí snížil. Každý soudný člověk by měl pravidelně cvičit ve fitcentru.
LITERATURA:
- BYERS, T, NESTLRE, M, McTIERNAN, A, DOYLE, C, CURRIE-WILLIAMS, A, GANSLER, T, THUN, M, (2002): Guidelines Advisory Committee American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention: Reducing the Risk of Cancer with Healthy Food Choices and Physical Activity. In.: CA Cancer J Clin 52:92-119.
- NATHAN, DG. (2007): The Cancer Treatment Revolution. Hoboken, New Jersey, John Wiley and Sons, Inc.
- World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research (2007): Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington DC: AICR.
- PECK, P. (2007): Excess Body Fat Associated with Increased Risk for Six Cancers. In.: MedPage Today, October 31.
UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.
Copyright © 2007 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.
Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.
Mohlo by vás zajímat
Obezita není benigní
Obezita ohrožuje lidstvo. Konstatovala to “Světová zdravotnická organizace” (WHO), která již na přelomu tisíciletí označila obezitu za “největší hrozbu, před kterou lidstvo ve své dosavadní historii stálo”. Obezita podle…
Více informacíGlobesita
Množství tlustých lidí se na celém světě zvyšuje rychlostí, která překvapuje i odborníky. Již v roce 2003 označila Světová zdravotnická organizace šíření obezity termínem “pandemie”, který je v češtině vykládán…
Více informacíKongres k problematice kardiometabolického zdraví
Je obecně známou skutečností, že se během posledního století podstatně změnily hlavní příčiny úmrtí v populaci. Zatímco v roce 1900 umírali lidé hlavně vinou infekčních nemocí, tuberkulosy, chřipek a zápalu plic, dnes…
Více informací