Diety s nízkým příjmem sacharidů jsou nebezpečné
Přibývá obézních. Přibývá lidí, nespokojených se svojí hmotností a vzhledem. Přibývá lidí, hledajících cestu k optimální váze. Většina z nich má minimální znalosti fysiologie, endokrinologie a biochemie. Bez těchto znalostí je nesnadné se vyznat v problematice kontroly hmotnosti. Obézní lidé představují značnou ekonomickou sílu. Pokud se podaří nějakému autorovi napsat “bestseller” o nové dietě, má na dost dlouho “vyděláno”. Proto se knižní pulty prohýbají pod spoustou knih, které se zabývají otázkami stravování a hubnutí. Pokud nějaká firma vtrhne na trh s novým přípravkem proti obezitě, má zisk zaručený. Tudíž kam se podíváme, vidíme nějaký paták, vodičku nebo náplast. Pro obézní. Nebo spíše pro naivní.
Ve Spojených státech se dnes vhodnou hmotností těla mohou pochlubit dva lidé z deseti. Ostatní svůj boj s nadbytečnými kilogramy prohrávají. Jsou frustrovaní. Snaží se opakovaně něčeho docílit, ale cíl jim stále uniká. Přitom se snaží poctivě. Někde si přečtou článek nebo knihu o tom, jak bude snadné snížit tělesnou hmotnost. Bez pocení a dřiny ve fitcentru. Bez omezování stravy. No, už bylo “na čase”, řekne si dlouhodobě obézní jedinec. Zakoupí odpovídající paták nebo knihu o tom, jak zašmodrchat stravu (dělená strava, nízkokalorická strava, bílkovinná strava, strava podle krevních skupin atd.), zahájí s chutí další pokus. Zpočátku se to jeví nadějně. Pak se ale vše vrátí do původních kolejí. Hmotnost se zhoupne dolů a opět nahoru a usadí se tam, kde byla nebo o kousek výše. Další zklamání, další kolečko bludného kruhu. Ale současně se vytváří úrodná půda pro další pokus. Další podvodník se může pustit do díla. Půda je pohnojena. Obézní hledá další zázračnou formulku.
V poslední době se v rozhlase, televizi a na webu diskutuje otázka nízko-sacharidových diet a produktů. Nastartoval to již před zhruba 35 lety Dr. Atkins svým bestsellerem (viz literatura), v němž tvrdí, že za současnou pandemii obezity nese hlavní vinu strach z tuků a nadměrná spotřeba sacharidů. Proto doporučuje omezit konzumaci viníka - sacharidů, a podstatně zvýšit spotřebu bílkovin.
Když jsem jeho knihu četl poprvé v roce 1982, došel jsem k závěru, že je autor spíše šarlatán než odborník. Nemám rád knihy, v nichž se to hemží nadpisy typu “Jak jsem objevil tento revoluční přístup”. Nemám rád knihy, napěchované děkovnými dopisy autorovi. Navíc jsem skládal na Karlově Universitě zkoušky z biochemie a fysiologie u špičkového odborníka prof. Seligera, a abych je získal, musel jsem skutečně obsah jeho obsáhlých učebnic dopodrobna znát a dokonale pochopit. Vše, co jsem četl v knize Dr.Atkinse, protiřečilo oněm zákonům a zákonitostem, které jsem si osvojil studiem.
Strava má dodat do organismu dostatek energie a navíc všechny potřebné látky pro bezchybný průběh všech biochemických reakcí, probíhajících téměř neustále v těle. Obezita je problém energie, ne složek potravy. Netloustneme z bílkovin, sacharidů, ba dokonce ani z tuků. Tloustneme z přebytku energie. Jakmile se jednou dostane energie do těla, musí být buď využita na zajištění jeho chodu, nebo uložena do zásob.
Podívejte se, jak se stravovali vesničané v první polovině minulého století. Nemohli si vybírat, zda dají přednost bílkovinám, tukům nebo sacharidům. Jedli to, co přišlo na stůl. Co daná roční doba nabízela. Jedla se vajíčka, maso ze zabíjaček, buchty, chléb, brambory, rýže, mléko, sýry, tvaroh, kroupy, hrách, fazole, květák, mrkev, zelí, celer, petržel. Podstatně více se konzumovalo ovoce. Ovocné stromy lemovaly každou silnici, byly na zahradách a v sadech. Jedly se hrušky, jablka, švestky, třešně, meruňky, rybíz, angrešt atd.. Většinu roku převažovala strava s vysokých podílem sacharidů (viz tabulka). Přitom většina vesničanů nespadala do kategorie obézních. Opakuji, že pointa nespočívá ve složení makroživin ve stravě. Pointa spočívá ve výdeji energie.
Tabulka: Podíl sacharidů ve vybraných potravinách (podle Šmrhy)
POTRAVINA |
Množství sacharidů v gramech (ve 100 g potraviny) |
Množství energie dodané sacharidy ( v %) |
chléb kmínový | 54,9 | 87 |
rohlíky | 59,9 | 80 |
brambory | 18,6 | 87 |
rýže | 79,3 | 91 |
kroupy | 78,8 | 89 |
fazole | 61,6 | 72 |
mrkev | 7,3 | 85 |
rajčata | 4,2 | 68 |
kedlubny | 4,6 | 72 |
květák | 3,4 | 62 |
hrušky | 12,0 | 92 |
jablka | 12,0 | 92 |
meruˇnky | 10,0 | 88 |
švestky | 14,0 | 92 |
Pokud konzumujeme stravu o vysokém podílu bílkovin, dodáváme do těla i vysoké množství tuků. Zabijákem číslo jedna dnešní doby jsou nemoci srdce. Vědeckými výzkumy je nad jakoukoli pochybnost prokázán neblahý vliv tuků a cholesterolu na stav cév a srdce. Potíže s hmotností mají muži i ženy. Muži ale obvykle berou bříško jako nevyhnutelné břímě života a věnují se spíše praktickým věcem. Ženy obezita trápí a snaží se proti ní něco dělat. Jsou proto módními trendy kontroly hmotnosti ohroženější.
Ženy mají do padesáti let nižší výskyt nemocí srdce ve srovnání s muži. Pak se ale situace obrací a ženy muže rychle dohání. Nemoci srdce zabíjí dnes více žen než mužů. Proto by ženy neměly šprýmovat s dietami, zvláště ne s takovými, které do těla přivádí nadměrné množství tuků a cholesterolu. Tj. s nízko-sacharidovými dietami. Málokdo ví, že rakovina tlustého střeva a konečníku je třetí nejčastější rakovinou, postihující ženy (po rakovině plic a prsu). Strava o vysokém podílu tuku je jednou z nejčastěji uváděných příčin vzniku tohoto typu rakoviny. Vysoká spotřeba nasycených tuků, které nacházíme v bílkovinné stravě, zvyšuje i riziko rakoviny prsu. Podle údajů je dnes v USA ohroženo zhruba 10 milionů lidí osteoporosou - řídnutím kostí. Přibližně 80% postižených jsou ženy. Pokud přijímáme stravu o vysokém podílu bílkovin a nízkém podílu sacharidů, vylučuje tělo nadměrné množství vápníku močí. Tím se zrychluje proces oslabování kostí a vážně jsou ohroženy ledviny.
Zastánci bílkovinné stravy se odvolávají na to, že diety typu Atkins jsou při snižování hmotnosti úspěšnější než diety nízkotučné. To může být pravda. Jenže většina osob, která zhubne, po jisté době opět ztracená kila nabere. Proto je nejdůležitější kontrolovat hmotnost celoživotně. Nedopustit “ztloustnutí”. V tomto směru nám nepomůže žádné čarování s živinami a jejich poměrem ve stravě.
Klíčem k celoživotnímu udržení optimální hmotnosti je výdej. Ve složce výdeje je nejdůležitější dlouhodobě nastavená hodnota bazálního metabolismu, a ta je určena množstvím svalové hmoty. Pokud se nám podaří zabránit ztrátám svalů, které navozuje současný převažující životní styl, máme vyhráno. Nemusíme se zabývat poměrem bílkovin, sacharidů i tuků. Nestaneme se lovnou zvěří pro podvodníky, nabízející patáky a diety. Navíc budeme zdraví a výkonní.
Ženy představují hezčí část světa. Jsou současnými změnami ohroženy více jak muži. proto by měly více uvažovat, než se rozhodnou pro konkrétní postup kontroly hmotnosti. Nebo se raději obrátit na odborníky. Nejde totiž jen o jejich vzhled. Jde o jejich život. Investice do vlastního života se vždy vyplatí.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LITERATURA:
- ATKINS, RC. (1977). Dr.Atkin’s Diet Revolution. New York, Bantam Books.
- WIDER, J. (2004): Low Carb Diets May Pose High Risks. In.: Society for Women’s Health Research, March 4.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.
Copyright © 2009 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.
Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.
Mohlo by vás zajímat
Dělená strava
Po válkách v minulém století se ve většině zemí západní civilizace začala postupně stabilizovat ekonomika. Došlo k podstatnému zvýšení životní úrovně. Tento pozitivní posun měl ale nepříjemný doprovodný stín.…
Více informacíAmeričané dále tloustnou
Pandemie obezity začala v Americe. A z ní se šíří do celého světa. I k nám. Nejprůmyslovější země světa nastavila trendy chování, které mají za následek postupný nárůst tukové tkáně v těle. Nedostatek pohybové…
Více informacíMáme jíst rybí maso?
Mnohokrát jsem na stránce fitnet napsal, že velkým problémem dneška je nadbytek informací. Když jste se o něco začali zajímat před dejme tomu třiceti lety, nastal doslova hon za zdroji informací. Těch bylo málo, navíc si jejich…
Více informací