Čokoláda a krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) představuje pro zdraví moderního člověka vážnou hrozbu. Zvyšuje riziko vzniku všech forem onemocnění srdce a cév, včetně infarktu myokardu a mozkové příhody. V České republice trpí zvýšenou hladinou tlaku krve zhruba dva miliony občanů. Vyjádřeno v procentech zní tento údaj ještě zlověstněji: hypertenze postihuje v naší zemi 42,3 procent mužů a 31,1 žen (Stárková, 2007). Lékaři poměrně podrobně zjistili, které faktory se na vzniku hypertenze významněji podílí: nadváha a obezita, nedostatek pohybu, kouření, pití alkoholických nápojů, pití kávy a nadměrná konzumace soli. Při léčbě již vzniklé hypertenze je obvykle na prvním místě podávání léků, jako pomocný prostředek se doporučuje změna životního stylu.

Některé výzkumy jasně prokázaly, že při léčbě řady nemocí je změna způsobu života účinnější než polykání prášků. Například v jednom výzkumu, kterého se účastnilo 3.230 osob s nadváhou a zvýšenou hladinou krevního cukru, byly osoby rozděleny do dvou skupin. První provedla změny ve způsobu stravování a zvýšila množství pohybové aktivity, druhá brala léky (melformin). První skupina snížila svoje riziko vzniku diabetu o 58%, druhá skupina o pouhých 31%. Změny životního stylu přitom nejvíce prospěly osobám ve věku nad 60 let, u nichž se riziko rozvoje diabetu snížilo dokonce o 71%. Na pokles rizika vzniku diabetu měl velký vliv pokles hmotnosti. Snížení váhy o jeden kilogram znamenal pokles rizika vzniku diabetu o ohromujících 16%. Nadměrná hmotnost významně koreluje i s výskytem vysokého tlaku krve. Pokles hmotnosti o pouhý jeden kilogram snižuje podle výsledků výzkumů tlak krve o jeden mm Hg.

Protože výskyt hypertenze na celém světě hrozivě narůstá, hledají vědci nové formy intervence. Nyní přišli s překvapivým zjištěním. Meta-analýza výzkumů, posuzujících vliv potravin obsahujících flavonoidy na hladinu tlaku krve, naznačuje, že denní konzumace čokolády může přispívat k normalizaci tlaku krve, srovnatelné s účinkem léků, jako jsou beta-blokátory nebo ACE-inhibitory. Stejný účinek na hladinu tlaku krve ale nebyl prokázán u zeleného ani černého čaje, které jsou také bohatými zdroji flavonoidů. Každodenní konzumace čokolády snížila u zkoumaných osob v porovnání s kontrolami systolický tlak krve o 4,7 mm Hg a diastolický tlak o 2,8 mm Hg (Taubert et al, 2007). Většina výzkumů vlivu čokolády na hladinu krve používala tmavou (hořkou) čokoládu. Tato čokoláda již v předchozích výzkumech vyvolávala zlepšení funkce cév u hypertoniků a seniorů (Zdraví, 2006).

Prokázané účinky čokolády by mohly podle Dr. Tauberta, vedoucího daného výzkumu, vést ke snížení rizika vzniku mozkové příhody o 20%, vzniku onemocnění věnčitých cév o 10% a pokles úmrtnosti na ostatní nemoci o 8%. V současné době se všem hypertonikům doporučuje zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, protože i v nich je obsah flavonoidů vysoký. Čokoládě a čajům zatím tvůrci zdravotní politiky nevěnovali odpovídající pozornost. Výzkumy, které posuzoval Dr. Taubert a jeho tým, sledovaly důsledky denního příjmu 100 gramů čokolády (obvyklá hmotnost jedné tabulky čokolády). Sledováno bylo 343 pacientů, většina výzkumů trvala v průměru 4 týdny. Celkem 63,9% účastníků výzkumů byli muži, 34,0% byli hypertonici, a 48,8% normotenzní. Statisticky významný vliv na působení čokolády resp. čajů neměl věk, hladina krevního tlaku, délka výzkumu ani rasa účastníků výzkumu.

Výzkumy nesledovaly z metodologického hlediska dostatečné množství osob a proto mohou být jejich výsledky zkreslené nebo ovlivněny jinými faktory. Přesto naznačují novou, zajímavou cestu v prevenci a léčbě rozšířené poruchy zdraví současné populace. Vědci připravují další, rozsáhlejší a přesnější výzkumy.

Jak jsem již uvedl výše, jedním z faktorů, podílejících se na vzniku hypertenze, je i tělesná hmotnost. Obézní lidé jsou vysokým krevním tlakem ohroženi více než lidé štíhlí. Pokud zvažujeme aplikaci čokolády při kontrole svého krevního tlaku, musíme vzít v úvahu i energetickou hodnotu čokolády a složení živin v ní. Koupil jsem si v obchodě hořkou čokoládu FIGARO o hmotnosti 100 gramů.  Tabulka této čokolády obsahuje 510 kcal, 5,3 gramů bílkovin, 53 gramů sacharidů a 30,5 gramů tuků. Pokud tyto údaje přepočteme, zjistíme, že bílkoviny nám dodají 21 kcal (4% celkového energetického příjmu z dané čokolády), sacharidy 217 kcal (42% celkového energetického příjmu z dané čokolády) a tuky 282 kcal (54% celkového energetického příjmu z dané čokolády).

Je obecně známou skutečností, že zhruba 12% energetického příjmu za den má být tělem získáno z bílkovin, tuky se mají na celkovém denním příjmu energie podílem méně jak 30% a zbytek energie (50-60%) mají dodat sacharidy. Pokud tyto údaje porovnáte s údaji o čokoládě, je na první pohled zřejmé, že čokoláda má vysoké množství tuků (54%). Ty mohou zvrátit pozitivní vliv chemického složení čokolády tím, že navodí nárůst hmotnosti.

Podívejme se ještě jednou na celkový obsah energie v tabulce hořké čokolády Figaro. Pokud si denně dáme jednu tabulku čokolády (510 kcal), zvýší se příjem energie za týden o 3.570 kcal.  Za rok se tak náš přívod energie zvýší o ohromujících 195.000 kcal. Pokud bychom současně stejně razantně nezvýšili výdej energie, uložilo by si naše tělo během pouhého jednoho roku do zásob zhruba 21 kg tuku. Ztloustli bychom o 21 kg.

Výzkumy jednoznačně prokázaly význam pohybu a správné kompozice těla pro udržení optimální hladiny krevního tlaku. Pokud dokážeme s rostoucím věkem udržet stálé množství aktivní tělesné hmoty a zabránit nárůstu podílu tuku na celkové hmotnosti, náš krevní tlak se nemění a zůstává na hodnotách, srovnatelných s mladými lidmi. Pozornost vědců i běžné populace se ale koncentruje na pohodlné prostředky regulace zdraví. Stále hledáme nějaké zázračné zkratky ke zdraví a zdatnosti. Jsem přesvědčen o tom, že takové zkratky neexistují.

Nejjistější, neúčinnější a nejbezpečnější cestou v prevenci vzniku hypertenze je pravidelné cvičení, nejlépe ve fitcentru. Zajistí nám udržení nebo zvýšení množství svalů, zabrání ztrátám rychlých svalových vláken, zvýší hodnotu našeho bazálního výdeje energie. Tím zabrání vzniku nadváhy a obezity, metabolickým poruchám, hypertenzi a diabetu.  Pokud máme vysokou hodnotu denního výdeje energie, můžeme si dovolit přispívat k udržení stabilní hodnoty tlaku krve i konzumací čokolády. Kdo bude při kontrole svého tlaku krve spoléhat jen na čokoládu, riskuje výrazný nárůst tělesné hmotnosti a nebezpečně změní poměr živin ve prospěch tuků.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LITERATURA:

  1. PHEND, C. (2007): Blood Pressure Keeps Even Keel With Daily Chocolate. In.: Medpage Today, 11. dubna. 
  2. STÁRKOVÁ, K. (2007): Vysoký krevní tlak je tichý zabiják. In.: Aktuálně.cz  
  3. TAUBERT, D, ROESEN, R, SCHÖMIG, E. (2007): Effect of Cocoa and Tea Intake on Blood Pressure. In.: Arch Intern Med. 167:626-634.
  4. ZDRAVÍ (2006): Čokoláda pomáhá předcházet infarktu. In.: Zdraví-web.cz

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2007 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Ovoce, zelenina a zdraví

Pracujeme a vyděláváme peníze. Někdo více, někdo méně. Vydělané peníze vydáváme. Za věci potřebné i nepotřebné. Jak se obecně zvyšuje životní úroveň, máme stále širší nabídku toho, za co svoje peníze vydat. Nové…

Více informací

Příliš dobré na to aby to mohla být pravda?

Když píši některé články na stránky fitnet, mám pocit, že čtenáře příliš netěším. Zastávám trvale názor, který jsem poprvé slyšel od profesora Václava Hoška, vynikajícího sportovního psychologa a bývalého děkana…

Více informací

Orthorexia

Lékaři a odborníci v otázkách výživy se shodují v jedné věci: většina populace v průmyslově rozvinutých zemích se stravuje nezdravě. Svědčí o tom nejen vysoká nemocnost obyvatel západního světa, ale především stále…

Více informací