Jsou na tom vegetariánky skutečně lépe?

Nedávno mne zaujal článek, v němž byly široce komentovány výsledky nového vědeckého výzkumu (Healthy Pages News, 2005). Autoři tohoto výzkumu si za cíl svého bádání zvolili obezitu, která v posledních desetiletích vzrůstá na celém světě dosud nebývalým tempem. Obezita je spojována s vyšším výskytem řady závažných onemocnění, s kratší průměrnou délkou života, výraznější pracovní neschopností a vyššími náklady na léčení. Protože populace stárne, prodlužuje se průměrná délka života a rodí se stále méně dětí, blíží se doba, kdy se zhroutí všechny dosud fungující systémy zdravotního a sociálního zabezpečení. Nebude v nich dost peněz. To bude mít nesmírné důsledky v sociální sféře. Proto se vědci soustředí na nalezení postupů zpomalení či dokonce zastavení a zvrácení trendů vzestupu tělesné hmotnosti u běžné populace.

Výzkumníci si postavili pracovní hypotézu, že mezi vegetariány je nižší  výskyt obezity v porovnání s konzumenty živočišných produktů. Tuto hypotézu výzkum odborně ověřil a potvrdil. Proto v závěrech vyjádřili autoři názor, že by lidé měli konzumovat méně masa a logicky by jejich jídelníček měl být bohatší o rozličné zemědělské produkty. Článek je zpracován zajímavě a jistě čtenáře zaujme. A mnozí z nich následně sníží svoji spotřebu masa resp. masných výrobků a zvýší spotřebu zeleniny, obilovin a ovoce. Bude ale méně obézních, méně nemocných, budou menší výdaje na zdravotnictví?

Výzkum byl realizován na ženách. Pravděpodobně proto, že ženy v porovnání s muži věnují tvaru svého těla více pozornosti, ochotněji se účastní různých vyšetření a výzkumů a mezi vegetariány tvoří ženy většinu. Muži jsou přece jen podstatně méně ochotni vzdát se chutné tlačenky nebo voňavého ovaru. Dokonce i název článku počítá s fobií žen vůči tukovým polštářům na bocích a stehnech. Která žena přehlédne následující titulek: „Ženy-vegetariánky váží méně než ženy-konzumentky masa“? Proto předpokládám, že si článku více všimnou ženy a že se jeho doporučeními budou řídit. Která žena nechce zůstat celý život štíhlá?

Výzkum, jak je ostatně obvyklé, pracoval při hodnocení hmotnosti těla sledovaných žen s Indexem tělesné hmotnosti, který je u nás více znám pod názvem BMI (Body Mass Index). Při jeho výpočtu se používají hodnoty tělesné výšky a hmotnosti. Podle vypočítané hodnoty indexu se pak sledovaní lidé zařazují do jednotlivých kategorií. Je nutné opakovaně zdůrazňovat, že BMI má jeden nesmírně závažný nedostatek. Nerozlišuje aktivní tělesnou hmotu a tuk. Prostě se postavíte na váhu a vidíte na ukazateli výsledek. Nějakou číslici, například 50, 60, 70 kilogramů. Jenže dva lidé mohou vážit při stejné výšce stejně, ale jejich tvar těla se může zásadně lišit. U jednoho bude převažovat svalstvo a u jiného tuk. Protože je tuk lehčí, je ho do stejné hmotnosti více. Jinak pak také vypadá postava člověka s větším množstvím tuku, i když hodnota BMI bude stejná.

Je nutné lidi, kteří mají zájem zeštíhlet, a zvláště ženy, neustále upozorňovat na to, že málo vážit neznamená nebýt obézní. Existuje termín „latentní“ obezita. Je to obezita méně viditelná (latentní = skrytý). Je to ale obezita – a proto má na zdraví a vzhled člověka naprosto stejně negativní dopad jako obezita manifestní. Skutečnost, že se číslice na váze nemění, neznamená, že se v našem těle nezvyšuje množství tuku a tím i riziko vzniku nemocí, navozených obezitou.

V čem spočívá latentní obezita? U lidí, kteří se nedostatečně pohybují, se pozvolna snižuje množství svalstva. Tento pokles metabolicky aktivních tkání je doprovázen poklesem hodnoty bazálního výdeje energie. Čím méně energie vydáváme, tím více jí zůstává v organismu a protože se nemůže ztratit (viz známé zákony o zachování energie), musí být uložena do zásob. Mnohé vegetariánky, které se navíc v jídle silně omezují, jsou na první pohled štíhlé, nebo alespoň nepůsobí dojmem osoby obézní. Jsou přesto z klinického hlediska obézní stejně, jako ženy, na nichž tuk vidíme v podobě tukových polštářů na břiše a bocích. Rozdíl je jen v tom, že hmotnost navýšené sumy tuků byla vyvážena ztrátou stejného množství svalstva a dalších metabolicky aktivních tkání (ATH). A tato ztráta je z pohledu vzhledu i zdraví nesmírně nebezpečná!

Na výzkumu, který mne podnítil k napsání tohoto článku, a na podobných článcích (jsou jich na Internetu mraky), mi vadí zastaralý, překonaný, absurdně nesmyslný pohled na problematiku kontroly hmotnosti. Ten je postaven na chybném předpokladu, že se všichni dostatečně pohybujeme, že máme dokonce i dost pohybové aktivity, navozující v těle anabolické (tvorbu svalů vyvolávající) procesy. Kontrola hmotnosti je tak omezena na jedinou stránku – na příjem energie. Je to jak v pohádce: budeme méně jíst, budeme jíst více zeleniny, nebudeme jíst maso, omezíme příjem tuků nebo sacharidů atd.. A budeme zdraví. Jenže to je nesmírně chybná představa. A z hlediska zdraví představa doslova zhoubná!

 Je mi líto, že společnost vyhazuje peníze na výzkumy, které jsou zbytečné. Že jsou ve vědeckém světě lidé, kteří jsou schopni realizovat hloupé, nic neřešící výzkumy a dělat z nich absurdní, zkreslující závěry. Je nutné zdůrazňovat základní fakt. Lidé dnes nejsou tlustí proto, že jí maso, příliš sacharidů nebo tuků. Lidé jsou tlustí především proto, že mají málo aktivní tělesné hmoty. Tento stav je doprovázen poklesem hladiny bazálního metabolismu. A to je brána do slepé uličky, z níž je nesnadné se dostat zpět na hlavní cestu. Samozřejmě je rozumné snížit spotřebu červeného masa, tuků, zbytečných sladkostí, slazených tekutin. Ale to je dnes na udržení štíhlé postavy a zdraví trochu málo. Klíčem k udržení stálé, zdravé hmotnosti těla je jednoznačně zvýšený výdej energie. Pokud do svého života nevřadíme zátěž, zabraňující ztrátám svalů, můžeme jíst minimální množství vegetariánské stravy a stejně se vzniku latentní obezity nevyhneme. I když budeme mít nízkou hodnotu BMI a na první pohled budeme štíhlí. Postava v takovém případě nebude pěkná, protože nebude pevná. Budeme mít málo svalstva, obecněji ATH.

Problémem ale není jen vzhled. Hlavní je zdraví. A zde zase jeden odborný článek pochválím (Pichard et al, 2004). Našel jsem v něm termín „LBM Index“, tedy do češtiny přeloženo „Index aktivní tělesné hmotnosti“. Autoři výzkumu sledovali, kolik času stráví jednotliví pacienti v nemocnici při léčení stejných chorob. Ukázalo se, že nejdéle se léčí lidé s nejnižší hodnotou tohoto indexu. Index nestaví na celkové hmotnosti, ale na množství aktivní tělesné hmoty. Článek jednoznačně potvrzuje, že je naprosto jedno, kolik vážíme. Rozhodující je, kolik z této váhou zjištěné hmotnosti je tuk a kolik aktivní tělesná hmota (ATH). Čím méně máme aktivní tělesné hmoty, tím méně stabilní je naše zdraví, tím pomaleji se zotavujeme z nemocí. Tím vyšší riziko, že ataku nemoci podlehneme.

Pokud si tedy nějaká žena přečte odborně napsaný článek o výhodách vegetariánství, zatouží po štíhlé postavě a usoudí, že se stane vegetariánkou, bude po jisté době možná štíhlejší. Jenže obecně uznávanou slabinou vegetariánství je pokles přívodu plnohodnotných (esenciálních) aminokyselin. Takže je velmi pravděpodobné, že pokud žena ve snaze o štíhlost změní jen přístup ke stravě, dojde u ní k poklesu hmotnosti – ale hlavně proto, že se zvýší ztráty tělesných bílkovin. Dojde tak k poklesu aktivní tělesné hmotnosti a logicky ke zhoršení zdraví. K vyšší nemocnosti, delší době léčení v případě onemocnění!

Žijeme v době okleštěné o podněty pro rozvoj silových schopností. To má za následek pozvolný, ale stálý pokles množství svalů a dalších metabolicky aktivních tkání. Čím méně máme svalů, tím více je ohroženo naše zdraví. Současně tím nižší je bazální energetický výdej. Vydáváme za standardních podmínek (v klidu) méně energie. Pokud jíme normálně, tloustneme. Ale pokles aktivní tělesné hmoty je v takovém případě pozvolný. Pokud omezujeme příjem energie ve snaze neztloustnout, zrychluje se pokles množství svalů a aktivní tělesné hmoty, tvar těla se mění k horšímu a výrazně se zvyšuje riziko onemocnění. Z tohoto pohledu varují zodpovědní vědci před hubnutím, zvláště osoby ve věku nad 50 let. Protože většina lidí při omezení příjmu energie ztrácí spíše svaly než tuk.

Vypadá to dost neřešitelně. Ale jen zdánlivě. Pokud pravidelně posilujeme, stabilizujeme nebo dokonce zvýšíme množství svalů. Tím udržujeme na vysoké úrovni nejen hodnotu bazálního metabolismu a zabraňujeme tak vzniku obezity, ale současně podstatně podporujeme svoje zdraví tím, že zvyšujeme nebo stabilizujeme množství ATH. Tím nejen udržujeme tělo v dobrém estetickém stavu, ale současně zachováváme schopnost svého těla odolávat nemocem nebo se po vzniku nemoci rychle uzdravit.

Pro ženu, která si chce udržet do vysokého věku štíhlou postavu a optimální úroveň zdraví a zdatnosti, je dnes reálná jediná cesta. Cvičení ve fitcentru, zahrnující značný podíl posilovacích cviků. Pokud nemáte s cvičením ve fitcentru zkušenosti, poraďte se nejdříve s kvalitní konzultantkou. Peníze, které za konzultaci zaplatíte se vám mnohonásobně vrátí ve vyšší efektivitě cvičení.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LITERATURA:

  1. ANDERSON, RE. (2003): Obesity. Etiology, Assessment, Treatment and Prevention. Champaign, Human Kinetics.
  2. KYLE, UG, MORABIA, A, SCHUTZ, Y, PICHARD, C. (2004): Sedentarism affects body fat mass index and fat-free mass index in adults aged 18 to 98 years. In.: Nutrition. Mar;20(3):255-60.
  3. NABER, THJ. (2004): Lean body mass depletion is associated with an increased length of hospital stay. In.: Am J Clin Nutr; 79:527– 8.
  4. Healthy Pages News (2005): Vegetarian women weigh less than meat-eaters. 27-06-05
  5. Pichard, C, Kyle, UG, Morabia, A, Perrier, A, Vermeulen, B, Unger, B. (2004): Nutritional assessment: lean body mass depletion at hospital admission is associated with an increased length of stay. Am J Clin Nutr, 79:613– 8.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2009 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Jak ovlivnit hladinu cholesterolu?

Náš slovník se v posledních desetiletích rozšířil o spoustu nových slov. Většina z nás věnuje pozornost spíše termínům z oblasti techniky - učíme se používat video, Internet, mobily, faxy, DVD a notebooky. Kdo v tomto…

Více informací

Středomořská strava snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění, charakterizované postupným poklesem poznávacích funkcí, neuropsychiatrickými symptomy, změnami chování a neschopností pacienta postarat se sám o sebe. Je považována…

Více informací

Mléko je prospěšné při kontrole hmotnosti

Na našíchInternetových stránkách se soustředíme na otázky vztahu mezi cvičením, zdravím, zdatností a tvarem těla. Připravujeme profesionální pracovníky pro oblast fitness a wellness a neustále zdůrazňujeme nezbytnost sledovat…

Více informací