Mléko a cvičení

Názory na význam jednotlivých potravin ve vztahu ke zdraví, zdatnosti a výkonnosti se neustále mění. Mléko a výrobky z něj tvořily základ výživy v řadě historických období lidstva. V začátcích kulturistiky bylo mléko považováno za zdroj kvalitních bílkovin a mnozí kulturisté se chlubili tím, kolik litrů této cenné tekutiny denně vypijí. Pak přišla doba, kdy bylo mléko téměř v klatbě. Odpůrci konzumace mléka a mléčných výrobků argumentovali tím, že hlavním úkolem této bílé, lahodné tekutiny je navodit během několika měsíců u telete výrazný vzestup hmotnosti o desítky kilogramů. Konzumaci mléka lidmi pak viděli jako hlavní příčinu zvyšujícího se výskytu nadváhy a obezity. Mléko mělo podle některých názorů vést k vytváření hlenů v trávícím systému, dýchacím systému a v celém těle. Veřejnost uvěřila tomu, že konzumace mléka může negativně ovlivňovat zdraví. Spotřeba mléka se prudce snížila.

V poslední době se na Internetu objevuje mnoho článků, jejichž autoři na základě interpretace výsledků vědeckých výzkumů tvrdí, že konzumace nízkotučného mléka vede ke snižování množství uloženého tuku v lidském těle. Že tedy pití mléka vede spíše k hubnutí než k tloustnutí. Tyto články byly veřejností přijímány s opatrností, spíše se většina přikláněla k názoru, že se jedná o chytrý protiútok ziskuchtivých producentů mléka. Přesto tyto informace zjevně zvýšily důvěru jisté části populace k mléku a mléčným produktům. Projevilo se to mimo jiné i podstatným zvýšením spotřeby mléka ve většině průmyslově rozvinutých zemí.

Vzhledem k neustále se zvyšujícímu počtu osob s nadměrnými zásobami tuku v těle se vědci a lékaři na celém světě snaží najít postupy prevence nadváhy a obezity. Někteří jdou spíše cestou nalezení “zázračného” léku. Pokouší se o sestrojení pilulky, kterou si dáme před nebo po jídle. Pilulky, která  bez ohledu na množství přijaté energie zabrání ukládání tuku v našem těle. Objev podobného léku byl pro vynálezce i potenciálního výrobce finančně nesmírně výhodný. Většina obézních dá obvykle přednost práškům před omezováním stravy a cvičením.

Jiní vědci a lékaři hledají přirozené postupy kontroly hmotnosti. Zkoumají za tímto účelem energetické dopady manipulace stravy a množství či typu pohybu. Do této pragmatické skupiny patří i odborníci z McMaster University v americkém Hamiltonu. Ti se rozhodli posoudit vliv konzumace mléka ve spojení s posilováním.

Celkem 56 mužů ve věku 18-30 let rozdělili do tří skupin. Všichni účastníci pokusu pravidelně intenzivně pětkrát v týdnu posilovali  po dobu 12 týdnů. Skupiny se od sebe lišily jen tím, jaké nápoje jejich členové pili po ukončení každého tréninku. První skupina konzumovala po cvičení dva šálky odstředěného mléka, druhá sójový nápoj dodávající zhruba stejné množství bílkovin a energie jako mléko, třetí skupina si dávala sacharidový nápoj, přivádějící do těla množství energie, srovnatelné s obsahem 600-700 mililitrů typických sportovních nápojů.

Při vyhodnocení výsledků výzkumu vědci zjistili, že pijáci mléka snížili množství tukových zásob v těle v průměru o jeden kilogram, zatímco pijáci sacharidových nápojů pouze o 0,5 kilogramu. U pijáků sojového nápoje nedošlo k žádnému poklesu množství tělesného tuku. Při vyhodnocování změn množství svalové hmoty byly shledány podobné výsledky. Skupina posilujících studentů, která po tréninku pila mléko, získala podstatně více svalů v porovnání s dalšími dvěma skupinami posilujících, kteří po cvičení pili sójový resp. sacharidový nápoj.

Vědci byli sami překvapeni rozsahem změn, navozených posilováním a pitím mléka. Docent katedry kineziologie University McMaster Dr. Phillips výsledky komentoval slovy: “Pokud chce někdo snížit množství tuku a současně zvýšit množství svalové hmoty, musí posilovat a po cvičení pít mléko. Dosud bylo mléko oceňováno pro vysoký obsah vápníku, riboflavinu, fosforu, vitamínu A a D, dále pro svůj pozitivní vliv na stav kostí, zvláště u postmenopausálních žen. Se zvyšujícím se počtem cvičících získává mléko novou roli. Stává se ideálním nápojem po cvičení. Dodává tělu nejen vápník a devět dalších základních živin, ale současně navozuje pokles množství tuků a přispívá k nárůstu cenné svalové hmoty“.

Možná je tato zpráva nepříjemná pro výrobce různých módních sportovních nápojů a dalších doplňků výživy. Dokazuje ale, že nejlépe svoji práci stále umí stará dobrá příroda. Podle mne je ale základním poselstvím, vyplývajícím ze studie vědců z Hamiltonu, nezbytnost cvičení - a zvláště posilování. Pokud pravidelně cvičíme, vydáme energii nejen během pobytu ve fitcentru. Zvýšený výdej energie trvá ještě zhruba dalších 36-48 hodin po ukončení cvičení. Když více energie vydáme, můžeme jí i více přijímat. Tělo si z přijaté potravy bere nejen energii, ale získává z ní i biologicky cenné složky, jako například vápník.

Posilovací cviky navíc navozují v těle anabolické prostředí, vedou ke zvýšení množství svalů. Čím více svalů máme, tím vyšší je i naše hodnota bazálního metabolismu. Vydáváme tak více energie, i když spíme nebo sedíme s přáteli v útulné vinárně. Svaly v klidu získávají energii štěpením mastných kyselin. Čím více tuků svaly v klidu spotřebují, tím méně jich zůstane na uložení do zásobárek kolem pasu, na stehnech nebo hýždích.

Kdo si chce celoživotně udržet štíhlou, funkční postavu, mít málo tuků a hodně svalů, musí v dnešní době posilovat. Konzumace mléka po cvičení může zlepšování postavy urychlovat.


LITERATURA:

  1. NEPORENT, L, SCHLOSGERG, S, ARCHER, SJ. (2006): Weight Training for Dummies. 3rd. Edition.  Indianopolis, Wiley Publishing, Inc.
  2. PHILLIPS, S. (2007): Drinking Milk After Exercise Encourages Muscle Gain And Fat Loss, Study Finds. McMaster University.
  3. POLLOCK, ML, VINCENT, KR. (1997): Resistance Training for Health. In.: PCPFS Research Digest, Series 2, Number 8.

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2007 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Artróza

Jsme první generací, které - slovy vynikajícího biologa profesora FW. Boothe - “příroda předala do vlastních rukou péči o svůj pohybový systém”. Pohyb byl téměř celou dosavadní historii lidstva neodlučitelnou složkou všech…

Více informací

Boomeritis

Populace stárne a tloustne. Obecně se snižuje zdatnost a výkonnost obyvatel většiny zemí světa. Současně se zvyšuje výskyt chronických neinfekčních chorob. Takových, které se nedají vyléčit. Jejichž zhoršování můžeme…

Více informací

Tuk škodí

Energie, která formou stravy a nápojů vstoupí do našeho těla, jím musí být využita pro metabolické a další energeticky náročné procesy. Pokud energie není využita, musí být uložena do zásob. Pokud je energie nedostatek,…

Více informací