Ovoce, zelenina a zdraví

Pracujeme a vyděláváme peníze. Někdo více, někdo méně. Vydělané peníze vydáváme. Za věci potřebné i nepotřebné. Jak se obecně zvyšuje životní úroveň, máme stále širší nabídku toho, za co svoje peníze vydat. Nové auto, krásná dovolená, výměna koberců, vymalování bytu, domácí kino, mobil, videokamera, větší monitor k počítači. Pořád je za co vydávat peníz. Jak napsal Karel Čapek, je na penězích něco divného. Je jedno, kolik jich máme, vždy jich potřebujeme o něco více. Stále je nutné šetřit. Nekoupit to, aby se dalo později koupit ono. http://www.fitnet.cz/magazin/vyziva/ovoce-zelenina-a-zdravi/ovoce-a-zelenina.jpg

 

3Jednou z životních nezbytností je jídlo. Jíst musíme, ať chceme nebo nechceme. Strava nám dodává energii a stavební látky. Cena potravin je dnes obecně přijatelná. Nikdy v historii lidstva ještě nebylo jídlo tak snadno dostupné. Jenže se oproti předchozím generacím změnila jeho struktura. Dříve bylo snadno dostupné ovoce. Kolem cest byly vysázeny aleje jabloní, hrušní, švestek a třešní. Ovocné stromy byly vysazovány na dvorech statků a za humny. V každém domě bylo ovoce během celého roku v mísách na stole.

Podobné to bylo se zeleninou. V předzahrádkách nebo na malých polích u stodol či za humny se pěstovaly kedlubny, cibule, česnek, mrkev, petržel, celer, okurky, rajčata, fazole, zelí a pažitka. Ovoce se zavařovalo a bylo tak k dispozici téměř celoročně. Ovoce a zelenina byly pro naše předky něco obyčejného, levného, co se jedlo, když bylo málo peněz. „Krumple“ neboli brambory, byly potravinou pro prasata a pro chudáky. Všude jich bylo dost.

Dnes máme kolem domu spousty restaurací a obchodů. Jen nějak mizí malé prodejny zeleniny a “koloniály”, v nichž se dalo koupit levné ovoce od místních zahrádkářů a zemědělců. Přibylo supermarketů. jejichž pulty se prohýbají pod španělskými pomeranči, italskými banány, francouzskými rajčaty, broskvemi z Řecka a jablky snad z Austrálie. Výběr dokonalý.

Jen ty ceny jsou poněkud nepříjemné. Kilo jablek za 20-30 korun, rajčata mezi 30-50 Kč za kilogram, banány se také soustavně šplhají cenově nahoru. Zemědělci mají z jakéhosi divného důvodu stále potíže. Buď se něčeho urodí málo a proto musí jít cena nahoru. To jaksi chápu. Když se ale urodí příliš, z nejasného důvodu zemědělci zase zdražují. Například v těchto dnech se dá dvoukilový pytlík brambor v místní Delvitě koupit za 27 Kč. Také kilo rajčat se vyšplhalo nad 40,- kg za kilo. Ovoce a zelenina jsou v dnešní době vzácností, stravou pro bohaté.

Zato je cenově dostupné maso. V porovnání s dobou nedávnou je například levná šunka. V téže Delvitě, v níž stojí dvě kila brambor 27 Kč stojí jedno kuře o hmotnosti 1,4 kg pouhých 49,0 Kč. Můžete se rozhodnout, zda koupíte 3 kg brambor případně málo přes kilo rajčat - nebo za tytéž peníze celé kuře. Levný je též bůček a další tukem oplývající produkty jako gothajský salám a kabanos. A tak stále více lidí, zvláště starších a chudších, zadrží při pohledu na ovoce a zeleninu dech, polkne slinu a jde dále. K regálům s bůčkem, kabanosem a kuřaty. Musí se šetřit. Je potřeba koupit novou ledničku, rádio už také občas blbne, brzy se přejde na digitální vysílání a tak bude nutné koupit nový televizor.

Jsme zemí s nejvyšším počtem případů rakoviny tlustého střeva na světě, máme vysoký výskyt obezity, cukrovky, hypertenze a nemocí srdce. Není divu. Podle toho, jak se většina národa stravuje, je téměř zázrak, že tu ještě vůbec někdo je aspoň trochu zdravý, že žije. Tvůrci politiky přemýšlí, kde si nahrabat, kým se nechat podplatit, kdy podat trestní oznámení na politika nepřátelské politické strany. Zdraví populace je jim “šumafuk”. Bohužel se nestarají ani o zdraví vlastní (stačí pohled na pány Pitharta nebo Paroubka).

Jenže soudným lidem by nemělo být jedno jak vypadají a jak se stravují. Mají přihlédnout k výsledkům výzkumu, který ve významném časopise “The Lancet” publikoval Dr. Feng He z Londýnské University. Jeho tým hodnotil stravovací návyky 257.500 občanů USA, Japonska a EU. Zjistili, že osoby, které denně konzumovaly 5 porcí zeleniny nebo ovoce, měly o 26% nižší riziko vzniku fatální mozkové příhody v porovnání se skupinou, která konzumovala pouze tři porce denně. Osoby, které konzumovaly 3-4 porce zeleniny či ovoce denně měly riziko vzniku mozkové příhody nižší o 11% v porovnání s osobami, jejichž konzumace těchto produktů ještě byla nižší.

Mozková příhoda představuje třetí nejčastější příčinu smrti ve většině průmyslově vyspělých zemích. Podle autorů představují výsledky jejich výzkumu hmatatelný důkaz toho, že stravou je možné ovlivnit riziko vzniku a presentace řady závažných nemocí. Dosavadní výzkumy přinesly důkazy o vhodnosti zvýšení konzumace ovoce a zeleniny v prevenci mozkové příhody, nebylo však jasné, jak významně tím dané riziko lze ovlivnit. Podobné výzkumy již dříve stejně jasně prokázaly roli ovoce a zeleniny v prevenci nemocí srdce a nádorových nemocí. Pozitivní účinek je zřejmě podmíněn tím, že ovoce a zelenina jsou bohatými zdroji draslíku, kyseliny listové, vlákniny a antioxydantů, například vitaminu C. Lidé, kteří konzumují hodně zeleniny a ovoce, se navíc většinou vyhýbají tučné a energicky hutné stravě a více se pohybují. Žijí celkově zdravěji.

Jiný výzkum prokázal, že zvýšená konzumace ovoce a ovocných šťáv snižuje o 75% riziko vzniku mozkové příhody a některých forem demence ve vyšším věku. Může do jisté míry zabránit vzniku obávané Alzheimerovy choroby. Protože se výrazně prodlužuje délka života, zvyšuje se i pravděpodobnost toho, že na stará kolena budeme mít mentální problémy. Není moudré čekat, až se potíže demonstrují. To už může být na účinný zásah pozdě. Zvýšení množství ovoce a zeleniny v denní stravě a podstatné zvýšení množství pohybu jsou podle názoru vědců nejúčinnější a pro každého dostupné postupy prevence  mozkové příhody a demence.

Pracujeme a vyděláváme peníze. Někdo více, někdo méně. Vydělané peníze vydáváme. Za věci potřebné i nepotřebné. Možná právě šetříte na nový televizor, krásnou dovolenou u moře, nový kabát nebo lepší automobil. Nic proti tomu. Ale zkuste se zamyslet nad tím, zda by nebylo vhodné stávající plány přehodnotit. Nebo o pár let odložit. A při příští návštěvě obchodu se déle zdržet v sekci “Ovoce a zelenina”. Z obchodu odcházet s nákupními taškami méně zatíženými masem a připravenými potravinami. Zato plnými ovoce a zeleniny.

Když už jsme u otázek peněz, ještě malé zamyšlení. Neradi platíme za “software”. Za “měkké zboží” - za “know-how”. Za rady a koncepce. Raději vydáváme za věci, které jsou hmatatelné. Jako skříň, televize, auto, boty. Stále píši o tom, že má každý občan této země více cvičit. Když pak vidím mnohé návštěvníky fitcentra, musím smutně konstatovat, že je pro ně cvičení téměř zbytečné. Jejich program je špatně sestaven, cvičí chaoticky a technicky nesprávně. Stačilo by přitom pár společných tréninků s kvalitní osobní trenérkou a vše by se podstatně změnilo. Cvičení by bylo smysluplné, jeho výsledky prospěšné. Během „iniciace“ získá klient od odborníka i spoustu informací o stravě a kontrole hmotnosti. Jenže cvičení s odborníkem není zadarmo. A je potřeba šetřit. Na dovolenou, auto, televizor. Je to přitom otázka pár tisícovek. Můžeme za tisícovku „dostat“ pár let zdravého života navíc. To je hodně dobrá cena!

Spousta lidí šetří na nesprávném místě. Namísto drahého ovoce nebo drahé zeleniny koupí bůček a gothajský salám. Namísto kvalitní ovocné šťávy koupí o pár lahví levného piva více. Namísto do permanentky do fitcentra a do služeb osobních trenérů se raději investuje do další dovolené nebo nového televizoru. Dlouho se zdá, že se nic neděje. Žijeme si spokojeně, užíváme si to. Je fakt, že malinko tloustneme, více se zadýcháváme, hůře spíme. To se ale vcelku dá vydržet.

Jenže pohroma se blíží. Možná rychleji, než si dokážeme představit. Moře je spousta kapek vody. Poušť je spousta zrnek písku. Mozková příhoda či demence jsou výsledkem spousty drobných chyb a nesprávných rozhodnutí.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LITERATURA:

  1. DAILY NEWS CENTER (2006): Research Suggests the More Fruits and Veggies Eaten, the Lower the Stroke Risk.
  2. DAILY NEWS CENTER (2005): Lifestyle Choices Can Cut Alzheimer’s Risk 
  3. GORDON, NF, CONTRACTOR, A, LEIGHTON, RF. (2001): Resistance Training for Hypertension and Stroke Patients. In.: Graves, JE, Franklin, BA. (2001): Resistance Training for Health and Rehabilitation. Champaign, Human Kinetics.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2009 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Jablko denně

Možná znáte staré anglické přísloví “An apple a day keeps doctor away”. Česky řečeno, jablko denně nás chrání před nemocemi. Spotřeba jablek a dalších tradičních typů ovoce v posledních desetiletích soustavně klesá.…

Více informací

Mléko je prospěšné při kontrole hmotnosti

Na našíchInternetových stránkách se soustředíme na otázky vztahu mezi cvičením, zdravím, zdatností a tvarem těla. Připravujeme profesionální pracovníky pro oblast fitness a wellness a neustále zdůrazňujeme nezbytnost sledovat…

Více informací

Strava a cvičení

Život se v minulých několika desetiletích zásadně změnil. Většina dnešních seniorů si pamatuje na hry „před domem“, tedy obvykle v ulicích a uličkách měst a městeček. Hrál se hokej, fotbal, vybíjená nebo se skákalo…

Více informací