Obezita a teplota prostředí
Někteří odborníci považují za možnou příčinu prudkého vzestupu obézních změnu teploty v našich obydlích. Lidé v dávných dobách neměli dokonale utěsněná okna a dveře, neměli kvalitní cihly a izolace na svých domcích. Bylo pro ně nesnadné, zvláště v zimních měsících udržet teplotu v domcích v příjemném rozpětí 20-22o C. Navíc je jejich habituální činnosti nutily trávit hodně času v chladu až mrazu. Lidé nosili v mrazech při pobytu venku několik vrstev oblečení. Málo dnešních chlapců ví, co to jsou spodky. Tato část oblečení byla ještě v polovině minulého století v zimě nezbytná a chránila muže před prochlazením dolních končetin.
Dnes mladí lidé chodí i v zimě relativně lehce oblečeni. Do práce se dostanou autem nebo hromadnými dopravními prostředky, v práci mají zajištěnu stálou příjemnou teplotu, protože pracoviště je buď napojeno na přívod tepla, nebo má klimatizaci. Cesta domů je také rychlá a krátká, obvykle v autě s klimatizací a domov je příjemně vytopen. Naši předci trávili v zimě mnohdy dlouhé hodiny při nezbytných pracích na poli, v lese nebo ve stájích a stodolách. Nízká teplota prostředí vedla k velkému výdeji energie pro zajištění stabilní teploty jádra těla. Dnes tato sekce výdeje energie odpadla. A podle některých názorů může být přispívajícím faktorem vzniku a rozvoje obezity. Většina populace se dnes pohybuje v zóně “teplotní monotonie”, tedy kam přijdeme, tam je teplota regulována.
Ve Velké Británii se průměrná teplota v obývacích pokojích zvýšila z 18,3o C v roce 1978 na 19,1o C v roce 2008, teplota v ložnicích se zvýšila za stejné období z 15,2o C na 18,5o C. Podobně došlo k zvýšení teploty v bytech a domcích ve všech průmyslově vyspělých zemích. Podle odborníků reaguje lidský organismus na chlad vasokonstrikcí a snížením teploty kůže, stahy svalové tkáně vedoucími k chvění a dalšími adaptivními změnami, jejichž cílem je stabilizovat optimální teplotu jádra těla. Jak ukázaly výzkumy, nejnižší hodnoty bazálního metabolismu byly zaznamenány při teplotě 25o C až 27o C. Čím nižší je tedy teplota, tím více energie musí tělo vydávat pro zajištění stability teploty jádra těla.
Vědci přikládají v tomto ohledu velký význam činnosti hnědého tuku, jehož hlavním cílem je produkce tepla. Nižší teplota aktivuje činnost hnědého tuku a tím navozuje vyšší využívání energie pro tvorbu tepla. Přitom dlouho se předpokládalo, že hnědý tuk v dospělosti mizí. Když byly vyšetřovány skupiny pacientů při teplotě 22o C, nebyla u dospělých zaznamenána aktivita hnědé tukové tkáně. Při teplotě 16o C byl hnědý tuk aktivní u všech sledovaných objektů. Podle odhadů výzkumníků může pravidelná aktivace hnědého tuku vést k zvýšenému výdeji energie za rok o zhruba 36 tisíc kcal, což odpovídá čtyřem kilogramům tuku. Jiné výzkumy prokázaly, že u obézních lidí se ztrácí hnědý tuk a tudíž se snižuje i jejich schopnost produkovat v chladu více tepla.
Vědci dále uvádí, že se zvyšující se teplotou prostředí se snižuje chuť k jídlu. Takže život v dobře vytopených bytech a domech by měl teoreticky snižovat příjem potravy. U lidí je ale chuť k jídlu vyvolávaná nejen hladem, ale hlavně sociálním prostředím a přitažlivostí chutné stravy. Podobně se chovají i pokusné myši. V jednom pokusu byla sledována spotřeba potravy u skupiny myší, konzumující typickou nízkokalorickou laboratorní stravou a u skupiny, která dostával stavy s vysokým obsahem tuku. První skupina přizpůsobovala svůj příjem energie teplotě vnějšího prostředí. Tlusté myši ale nesnížily v teplém prostředí svůj příjem a jejich hmotnost se zvýšila. Většina obézních lidí také nedokáže snižit příjem potravy v letních měsících.
Tyto výsledky pozorování vědců naznačují, že v současném obesogenním prostředí je nesnadné přizpůsobovat chuť jídlu teplotě vnějšího prostředí. Přitom tento mechanismus platil ještě u generace našich pradědů. Zdá se tedy, že oteplování planety, pohodlí bytů a domů s klimatizací nebo ústředním topením může významně zvyšovat riziko vzniku a rozvoje obezity u současné populace.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
LITERATURA:
WALSH, N. (2011): Warmer Houses May Increase Obesity. In.: MedPage Today, January 26.
http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/Obesity/24529
JOHNSON, F, et al. (2011): Could increased time spent in a thermal comfort zone contribute to population increases in obesity? In.: Obesity
Mohlo by vás zajímat
Kosti a obezita
Obezita je, podle prohlášení expertů Světové zdravotnické organizace WHO, “největší hrozbou, před kterou kdy lidstvo ve své dosavadní historii stálo”. Obezita se vyvíjí z nadváhy. Nadváha vzniká jako důsledek…
Více informacíNechcete být obézní? Umývejte si pečlivě ruce!
Obézních přibývá navzdory snahám lékařů a politiků zvyšování tukových zásob u občanů zpomalit nebo zastavit. Do boje s nadbytečnými vrstvami tuku v těle Američanů se zapojil i president George Bush. Nejnovější…
Více informacíZdraví není a nebude zadarmo!
Obesita byla v jistých dobách jevem výjimečným a vzácným. Postihovala nepatrné procento populace. Tlustí lidé byli považováni za šťastlivce a běžný chuďas jim obvykle tiše záviděl. Tlouštíci prospívali a dožívali se…
Více informací