Škodí nadváha nebo neškodí?
Když čtete články na Internetu nebo nejnovější knihy o výživě, cvičení a zdraví, dojdete brzy k závěru, že nadměrné zásoby tuku jednoznačně škodí. Jenže praxe ukazuje, že tento názor nemusí být tak jednoznačný. Je pravdou, že řada tlustých herců nebo zpěváků zemřela v poměrně nízkém věku (Líbíček, Tučný..). Na druhé straně se ale relativně vysokého věku dožívají jiné známé osobnosti, které byly většinu života s hmotností na štíru (Růžičková, Švandrlík, Churchill..). Jistě i ze svého okolí znáte lidi, kteří zemřeli poměrně brzy a přitom byli štíhlí, a naopak lidi, kteří byli značně obézní a přesto se dožili vyššího věku.
Lidé se od sebe prostě liší. A nejen svojí hmotností. Někdo může jíst bez problému celý život jídla s vyšším obsahem tuku, jiný člověk se jen podívá na pečenou kačenu a už má žlučníkový záchvat. Někteří lidé mohou pít mléko bez omezení, jiným způsobuje děsivé trávící problémy (intolerance laktosy). Jsou lidé, kteří zasednou do hospůdky, dají si deset piv, zaplatí, dojdou domů, vyspí se a druhý den jsou zdraví a čilí. Někomu stačí vypít dejme tomu pět piv a je mu špatně ještě za týden.
V poslední době se objevují velmi rozdílné pohledy na dopad obezity na zdraví. Některé vědecké výzkumy potvrzují obecně přijímanou představu, že nadměrné nakupení tuku v lidském těle má na stav zdraví devastující důsledky. Jiné, stejně kvalitně realizované výzkumy naopak dochází k závěru, že větší zásoby tuků nejen neškodí, ale mohou mít na lidské tělo pozitivní vliv. Zdá se, že vědci zatím nenašli dokonalý postup definice nadváhy a obezity. Ve většině výzkumů se pracuje s hodnocením nadváhy pomocí Body Mass Indexu (BMI). Toto kritérium ale nedokáže rozpoznat kompozici těla. A zdá se, že člověk s vysokým množstvím aktivní (tukoprosté) tělesné hmoty (ATH) a s vyšším množstvím tukových zásob je tukem méně ohrožen, než člověk s vysokým množstvím tuku, ale nízkým množství ATH, případně i méně než člověk s nízkým množstvím ATH a vysokým množstvím tuku.
Dne 15. srpna 2011 vyšly v odborných časopisech dva články, jejichž zpráva čtenáři je diametrálně odlišná. První výzkum vztahu mezi hmotností a zdravím prováděli vědci z “School of Public Health at Loma Linda University”, které vedl Dr. Pramil N. Singh. Dosavadní výzkumy naznačovaly, že osoby s vyšší hmotností ve věku kolem sedmdesáti let žijí déle, než jejich štíhlejší vrstevníci. Dr. Singh a jeho tým došli k jiným závěrům. Muži ve věku kolem 70 let s BMI vyšším jak 22,3 kg/m2 měli kratší život o 3,7 roku než muži s BMI pod 22,3 kg/m2, ženy s BMI pod 27,4 kg/m2 měly život o 2,1 roku delší než ženy s BMI nad 27,4 kg/m2. Za optimální rozsah BMI se obecně považují hodnoty mezi 18 kg/m2 a 25 kg/m2.
Dr. Singh uvádí, že předchozí výzkumy prostě náhodně vybraly skupiny sledovaných osob, provedly základní měření a pak jen sledovaly úmrtnost. Do podobných výzkumů se přitom dostali i lidé již hubení proto, že byli vážně nemocní. A ti logicky dříve zemřeli a tím došlo ke zkreslení výsledků. V komentovaném výzkumu Dr. Singha bylo sledováno 6.030 dospělých osob, které v době zahájení výzkumu nikdy nekouřily, netrpěly žádnou závažnější chorobou a měly stabilní hmotnost. Většinu sledovaných osob tvořili členové “Církve adventistů sedmého dne”, kterým jejich víra zakazuje kouřit, pít alkohol, kteří jsou fyzicky aktivní a konzumují méně masa než běžná společnost. Při výzkumu byly vybrané osoby sledovány celkem 29 let.
“Pokud vyloučíme osoby jejichž nízká hmotnost je důsledkem nemoci, zůstávají nadváha a obezita jasným rizikovým faktorem i ve věku 75 let. To zanmená, že lidé mají být vedeni k tomu, aby si celý života udržovali zdravou hmotnost”, uzavírá Dr. Singh výsledky svého výzkumu. Rozdíl mezi citlivostí mužů a žen vůči nadváze vysvětluje tím, že pokud mají ženy více tuku, produkují i více estrogenů, které mají pozitivní vliv na zdraví srdce a oběhového systému (vyšší úmrtnost mají muži s BMI nad 22,3 kg/m2 a ženy s BMI až nad 27,4 kg/m2).
Jiný výzkum, realizovaný na “York University”, došel k opačnému názoru: “Být tlustý může být pro vás ve skutečnosti prospěšné”! Výzkum byl zaměřen na popření tvrzení, že “všichni obézní lidé jsou zdravotně ohroženi”. Vědci sledovali po dobu 16 let soubor 6.000 náhodně vybraných dospělých osob a porovnával rozdíly mezi úmrtností osob s vyšší a nižší hmotností. Závěry výzkumu formulovali vědci takto: “Obézní lidé, kteří mají nulové nebo mírné tělesné, psychologické nebo fysiologické potíže, kteří se ztotožnili se svojí hmotností a nepokoušeli se ji žádnými prostředky snižovat, byli fyzicky aktivní a konzumovali zdravou stravu, dosahovali stejné nebo i vyšší délky života jak lidé celý život štíhlí”.
Při výzkumu byl aplikován nový diagnostický nástroj hodnocení obezity ve vztahu ke zdraví, označovaný termínem “Edmonton Obesity Staging System (EOSS)”. Ten je z pohledu hodnocení dopadu tuku na zdraví mnohem přesnější než BMI. Přesněji dokáže posoudit spojení mezi tělesnou hmotností během života a rizikem předčasného úmrtí. Zatím nemáme dostatečné podklady pro posouzení vhodnosti tohoto přístupu k hodnocení hmotnosti.
Zdá se však, že tento přístup vyhodnocuje nejen celkovou hmotnost a procento tuku, ale i kompozici těla. Jak jsem již mnohokrát na stránkách fitnet uvedli, důležitá není celková hmotnost těla, ale i složení těla. Čím více máme aktivní tělesné hmoty, tím méně škodlivé je i vyšší množství tukové tkáně v těle. Naopak i když jsme štíhlí či hubení, ale máme snížené množství aktivní tělesné hmoty a vysoký podíl tuku, je naše zdraví ohroženo. Zhruba uvedené vztahy vysvětluje níže uvedená tabulka.
Hodnota BMI | Množství ATH | Množství TUKU | RIZIKO PRO ZDRAVÍ |
vysoká | nízké | vysoké | velmi vysoké |
vysoká | vysoké | střední | střední |
nízká | nízké | střední | střední |
nízká | vysoké | nízké | velmi nízké |
Ztráta aktivní tělesné hmoty, ke které vede současný převažující životní styl, navozuje pokles hodnoty bazálního energetického výdeje. Tím se zvyšuje pravděpodobnost pozitivní energetické bilance a urychluje ukládání tuku do zásob. Pokud v takovém případě omezíme příjem potravy, tělo začne s tuky více šetřit, navíc se do něj nedostane dostatek nezbytných živin. Navozujeme prakticky stav podvýživy, který není pro lidské tělo příznivý a dříve nebo později navodí nějaké jeho poškození. Správným přístupek ke kontrole hmotnosti není zásah na straně příjmu energie, ale zásah na straně energetického výdeje. Ale to jsem na stránkách fitnet napsal snad již stokrát.
Náš tým "fitnet" je v závěrečné fázi prací na rozšiřujícím kurzu pro absolventy našich kurzů “Instruktor fitness” s pracovním názvem “Kontrola hmotnosti” (možná jej ještě změníme, zatím se plně soustředíme na jeho dokončení). Přinese spoustu cenných a srozumitelně zpracovaných informací o tom, jak si celoživotně udržet štíhlou postavu. Při práci jsme vycházeli z nejnovějších zahraničních publikací. Učebnice obsahuje desítky grafů, tabulek a ilustrací. Tento komplexní materiál (bude mít více jak 300 stran A4) umožní dokonale pochopit základní koncepce kontroly hmotnosti v dnešním světě a následně profesionálně poradit klientům s nadváhou a obezitou.
LITERATURA:
- McGUIRE, M, BEERMAN, KA. (2011): Nutritional Sciences. From Fundamentals to Food. Belmont, Wadsworth, Cengage Learning.
- MEDICAL NEWSTODAY (2011): Contrary To Earlier Findings, Excess Body Fat In Elderly Decreases Life Expectancy. In.: medicalnewstoday.com, 15. srpna.
- SCIENCE DAILY (2011): Fat and Healthy? Study Finds Slim Isn’t Always Superior. In.: ScienceDaily, 15. srpna.
UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.
Copyright © 2011 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.
Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.
Mohlo by vás zajímat
Ještě jednou o obesitě
O obesitě píši často. Není to náhoda. Obesita se výrazně podílí na vzniku a rozvoji většiny nemocí, ohrožujících současnou společnost. Náklady na její léčbu, a na léčbu na ni navazujících chorob, již dnes dosahují…
Více informacíKteré nebezpečí je větší?
Strach žen z rakoviny prsu je pochopitelný. Tato děsivá choroba přichází mnohdy nečekaně ve třetí třetině života, přináší bolest a utrpení, ohrožuje podstatně sebevědomí postižených. Je to strašná nemoc, u níž nelze…
Více informacíNejde o tuk. Jde o zdatnost
V českém tisku se často píše o “nízké ekonomické gramotnosti” naší populace. Do roku 1989 jsme žili v uzavřeném světě, do kterého se jen zřídka dostaly nějaké nezkreslené informace o světě kolem nás. Žili jsme…
Více informací